Så du vil designe din egen nettside? Ikke få panikk, det trenger ikke være så vanskelig som det kanskje ser ut som. De største bedriftene, bloggerne og kjendisene har selvfølgelig leid inn profesjonelle med utdanning for å gjøre jobben for dem, og det synes som regel. Men det betyr ikke at du ikke kan få til noe som passer behovet ditt på egenhånd.

Det aller første du må finne ut før du setter i gang er hva du ønsker å fortelle med siden din. Har du et eget foretak og ønsker å selge produkter eller tjenester over nettet? Eller vil du lage en personlig hjemmeside eller blogg hvor du ønsker å vise frem personligheten din og by på deg selv? Designet på siden din bør stå i stil til budskapet.

Hold det enkelt

Den klassiske feilen veldig mange gjør når de designer sin første nettside på egenhånd er å legge inn altfor mye. Dette gjelder ikke bare privatpersoner med blogger og hjemmesider heller, iblant ser man det til og med på små lokale bedrifter og eldre hjemmesider som ikke har skiftet design siden 2000-tallet. Det gamle uttrykket «Less is more» gjelder absolutt her også.

Derfor bør du sørge for å gjøre siden så ryddig, oversiktlig og behagelig å se på som mulig. Hold deg til maks to eller tre hovedfarger som går igjen, ikke pøs på med hele regnbuen. Sørg også for å ha en behagelig bakgrunnsfarge som ikke forstyrrer teksten. Pass også på å ikke skifte mellom en masse ulike fonter i forskjellige innlegg.

Gjør det enkelt for leseren

Om personen som besøker siden din ikke klarer å finne det hun eller han leter etter på noen sekunder vil vedkommende forlate siden og dra et annet sted. En tydelig meny som viser hva man finner på siden er alfa og omega. Ikke hold det til en velkomstside man må tilbake til hele tiden heller. Legg inn en meny som alltid er på siden eller toppen.

For mange kategorier i menyen er heller ikke en god ting. Skriver du en blogg bør du sortere innleggene oversiktlig etter måneden eller uken de ble publisert i. Selger du varer eller tjenester bør du dele dem inn i logiske kategorier og underkategorier som er enkle å navigere. Et smart tips er å besøke lignende sider som den du ønsker å ha, og ta inspirasjon derfra.